ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ιδιώτης θεραπευτής είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανός να αξιολογήσει το άτομο στους τομείς της ειδίκευσής του(ο λογοθεραπευτής στο λόγο – ομιλία, ο εργοθεραπευτής στην αδρή – λεπτή κίνηση, κ.ο.κ), όμως χρειάζεται γνωμάτευση – διάγνωση από δημόσιο φορέα για την αποζημίωση ενός ποσοστού χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το νομό Σερρών οι αρμόδιοι φορείς είναι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στον Άγιο Ιωάννη στο τηλέφωνο 2321051230 και το γραφείο λογοθεραπείας στο Νοσοκομείο Σερρών, στο τηλέφωνο 2321094176.

 

Ραντεβού γνωριμίας – αξιολόγηση.

Κατά την αρχική αξιολόγηση, πραγματοποιείται μια συνεδρία διάρκειας 45 – 60 λεπτών όπου το άτομο(παιδί και ενήλικας) αξιολογείται στους τομείς του λόγου(πραγματολογία, σημασιολογία, δομή, κ.α) και της ομιλίας(άρθρωση, ροή, προσωδία). Χρησιμοποιούνται συνδυαστικά έγκυρα, σταθμισμένα εργαλεία αξιολόγησης(ΔΕΛ, Δοκιμασία γλωσσικής αντίληψης και έκφρασης, κ.α), όσο και κλινική παρατήρηση και λήψη ιστορικού. Κατόπιν ενημερώνεται ο γονέας(αν πρόκειται για παιδί), αναλύονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει και οργανώνεται το θεραπευτικό πλάνο. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα παρέμβασης είναι εξατομικευμένο.

Φυσικά δίνεται πάντα η δυνατότητα η πορεία του θεραπευτικού προγράμματος, καθώς και οι όποιες παρατηρήσεις ή προβληματισμοί των γονέων/ οικογένειας να συζητώνται με τους γονείς/οικογένεια σε χωριστή συνεδρία χωρίς την παρουσία του παιδιού/ ατόμου.

 

Χριστοπούλου Μαρία, Λογοθεραπεύτρια.